Albanien
Se alle landeAlbaniens mad
- retter du ikke må gå glip af!
I Albanien spiser man både godt og billigt. Det lokale køkken har stærk indflydelse fra nabolandene Grækenland, Tyrkiet og Italien. Maden serveres med lokalt produceret øl eller raki, og du kan derefter afslutte måltidet med et glas Skënderbeu cognac.
Find og book din rejse til Albanien
Mange albanske retter består af fisk, lam, kanin eller kylling, som normalt er krydret med rosmarin, mynte, oregano og basilikum. Albaniens nationalret Tavë Kosi er en fantastisk god lammeret, der er bagt i et lerret og serveret med grøntsager og yoghurtsauce. Fetaost i forskellige former er næsten altid på menuen. Disse er nogle af Albaniens mest karakteristiske retter:
Byrek – en solid tærte med ost, spinat eller kød
Tasqebap – en slags gryderet med lam og tomat
Paçe – tarmsuppe spist til morgenmad
Pilaf – ris kogt i en speciel bouillon
Dolma – fyldte vinblade
Papare – brød kogt med æg, ricotta og vand
Pashaqofte – en slags suppe fra Gjirokastër med små frikadeller
Tarator – en kold suppe baseret på yoghurt og agurk
Drikkekultur
Til maden kan du med glæde nyde et glas raki-brandy, som er lavet på druer og smagt til med anis. Du er måske stødt på det i et andet sydeuropæisk land før; ellers har du alle muligheder for at lære denne stærke, lokalt producerede brandy at kende. Raki serveres i små glas og nydes langsomt under middagen.
På drikkevarefronten finder du også Kuqaleshe, Albaniens mest populære ølmærke. Øllen er lavet i Tirana, og spørger man de lokale, hvad navnet betyder, svarer de noget i retning af "rød" eller "en kvinde, der skiller sig ud fra mængden". Vi tolker disse mystiske udsagn som en lidenskabsøl – men om den er brygget med kærlighed, eller hvis den vækker ens indre lidelse, er der kun én måde at finde ud af det.
Skënderbeu cognac er blevet produceret i Albanien siden 1967 og lagres kun på egetræsfade, hvilket bidrager til en særlig dejlig og rund smag. Cognacen sælges overalt i Albanien, men eksporteres også til hele verden. Du kan købe en Skënderbeu cognac, der er lagret mellem 3,5 og 13 år.
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Albanien, find og book en rejse til Albanien eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.