Guide til Grækenlands 1000 køkkener

Det græske køkken består ikke bare af ét køkken, men af en stor håndfuld. Hver region har sine egne specialiteter, og hver ø har sin stolthed. For at finde vej ind i den græske gastronomi, spurgte vi derfor den græske kendiskok Mirsini Lampraki om hendes bedste tips.

Souvlaki Der er noget magisk over det græske køkken.

Det magiske græske køkken

Mad bliver stadig en vigtigere faktor for os, når vi vælger destinationer. Måske er det derfor, at så mange af os er forelskede i Grækenland? For mange af os, går vejen til hjertet gennem maven. 

Bare tanken om en græsk salat kan teleportere os fra en grå hverdag til et malerisk pastelfarvet taverna i vandkanten – og hvis nogen nævner frappé, kan vi næsten mærke, hvordan fregnerne på næsen kommer frem. Og ej at forglemme souvlaki. Pludselig bliver vi indhyllet i lyden af ​​zorba, latter og gæstfrihed.

Moussaka Magiske moussaka

8 gastronomiske distrikter - og endnu flere køkkener

Det traditionelle græske køkken er hovedsageligt opdelt i otte gastronomiske distrikter, hver med sine egne karakteristiske og lokale produkter: Kreta, det nordlige Grækenland, Epirus, det nordlige Ægæiske Hav, De Ioniske Øer, Kykladerne, Peloponnes og Thrakien.

Ifølge den berømte græske kok Mirsini Lampraki er det netop her, vi turister går galt. Da vores smagsløg har fået en fantastisk oplevelse første gang vi smagte moussaka i Grækenland, bestiller vi den igen og igen i håbet om at genskabe præcis den samme oplevelse.

Men moussaka smager ikke ens alle steder, da den er lavet med forskellige ingredienser alt efter hvor i Grækenland man befinder sig. De fleste steder foregår det efter traditionen; med aubergineskiver sauteret i olivenolie, toppet med hakket kød, forkogt med krydderurter, løg og tomater. I andre områder er artiskokker opskriftens stjerne. Nogle gange tilberedt med karamelliserede løg og fetaost, andre gange med lam. Og smagen af ​​de forskellige er helt anderledes!

Derfor er kokkens vigtigste tip: Spørg altid servitricen om lokale specialiteter. Ikke græske specialiteter, men specialiteter til øen eller byen, du er i. Så vil du opleve, at en helt ny madverden åbner sig for dig.

Dette skal du købe med hjem

Som mange andre gode ting, så har ferien i Grækenland også en ende og i et desperat forsøg på, at forlænge den skønne feriefølelse løber vi til nærmeste marked eller købmand for at købe olivenolie, en fetaost og måske en køleskabsmagnet eller to med hjem. Når vi kommer hjem, drypper vi olivenolien over salaten og forsøger at genskabe magien. Men et eller andet sted, midt i minderne, indser vi den smertefulde sandhed: Selvom de vigtigste ingredienser kan findes i den nærmeste købmand, smager det aldrig helt det samme.

Heldigvis er der stadig håb. For selvom vi selvfølgelig ikke kan fylde kufferten med solmodne tomater, er der meget andet, vi kan købe med hjem. Vi rådførte os med kokken om hvilke. Her finder du indkøbslisten:

  • Ost – gerne bløde oste, fetaost og gruyere
  • Saucer - især tomatsaucer med aubergine
  • Urter - fennikel, oregano, timian, basilikum og mynte
  • Trachana - en blanding af ris og pasta, lavet af 100% luksusmel, yoghurt og salt
  • Honning
  • Oliven og kapers
  • Vin, vin, vin!