portugisiske specialiteter
På Algarvekysten er der masser af lækker mad og spændende delikatesser at prøve. Maden i det portugisiske køkken har ofte en lang tradition og er baseret på lokalt producerede råvarer. Her blandes europæiske smage med aromaer og krydderier fra Nordafrika og Mellemøsten. Fisk og skaldyr er hovedingrediensen i mange af de traditionelle retter.
Nationalretten Bacalhau
Nationalretten i Portugal hedder Balcalhau og er lavet af torsk, som er en type saltet og tørret torsk. Retten siges at være tilberedt på mange forskellige måder, men uanset hvad er det en meget velsmagende ret, som du absolut skal prøve, når du besøger Algarvekysten.
Cataplana
Cataplana er en gryderet lavet af en blanding af fisk og skaldyr. Den kan blandt andet indeholde hvid fisk, rejer, muslinger, blæksprutter og krabber. Nogle varianter indeholder også kød eller pølse. Traditionelt består krydderiet af hvidløg, persille og koriander, men de fleste restauranter har deres egen version, så prøv det! Gryderetten serveres normalt med ris, eller med et stykke brød.
Caldo Verde
En almindelig traditionel ret i Portugal er Caldo Verde. Det er en suppe med løg, kartofler, grønkål og snittet svinepølse. Du finder denne suppe ved alle fester, især når alle byernes skytshelgener skal fejres. Suppen serveres ofte med hvidløgsbrød og den lokale fåreost Demma Serra.
Feijoada
Feijoada
Feijoada er en populær gryderet lavet med svinekød, oksekød og bønner. Denne ret spises i flere andre lande i verden, herunder Brasilien. Der siges denne ret at være en af nationalretterne, selvom den oprindeligt kommer fra Portugal.
Cozido à Portuguesa
En anden god gryderet er Cozido à Portuguesa som er lavet med kogt oksekød, kylling, pølse og grøntsager som kartofler, gulerødder, majroer og bønner.
Sardiner assadas
Denne enkle, men smagfulde ret består af kulgrillede sardiner, som er populær under sommerfestivaler og forskellige festlige begivenheder i Portugal.
Alheira
Alheira, en type svinepølse, er en klassisk og historisk ret. Det blev opfundet af jøderne i 1497, da de fik et valg om enten at konvertere til kristendommen eller blive fordrevet af landet. Mange lod som om de konverterede for at blive, men praktiserede deres tro i hemmelighed. For at se mindre mistænksom ud, lavede de svinepølsen Alheira, så de lokale skulle tro, de havde konverteret. I dag findes der flere varianter af pølsen, den kan laves af forskellige typer kød såsom and, kalvekød, kylling, kanin eller vagtler. Det er normalt krydret med hvidløg. Den mest populære ret med pølse hedder Alheira de Mirandela, stegt pølse med pommes frites, salat og et spejlæg.
Den klassiske ret Alheira
portugisiske slik
Ovos mol del Aveiro - Æggeblommecreme i en snegleformet kiks.
Arroz doce - Risengrød med citron drysset med kanel.
Pasteis de Nata – Æggecreme, nogle gange drysset med kanel.
Bolo de bolacha – Historisk kage lavet med Mariekiks, kaffe og smørcreme.
Sonhos de abóbora – Donuts lavet af græskar, navnet betyder "græskardrømme" på portugisisk.
Leite crème – portugisisk Crème Brûlée.
Pudim flan – Karamelbudding smagt til med te.
Toucinho do céu – Meget lig flan, men lavet kun med æggeblommer, sukker og vand i stedet for hele æg og mælk og/eller fløde.
Lokal vin
Portugal er en af de største vinproducenter i verden og vin er en stor del af madoplevelsen her. Algarvekysten er det største område for vinproduktion i landet, og her er der blevet produceret vin i over 3000 år. Portvinen, der produceres her, er særlig berømt. Hvorfor ikke benytte lejligheden til at besøge en vingård og smage nogle forskellige vine i løbet af din ferie?
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Albanien, find og book en rejse til Albanien eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.