Vaccinationer, medicin og sundhed
For at forebygge sygdom under og efter din ferie er det vigtigt i god tid inden rejsen at finde ud af, hvilke vaccinationer, du skal tage. Ved et besøg på et vaccinationscenter får du hjælp til vaccinationsbeskyttelse og rådgivning om, hvilke forebyggende foranstaltninger du bør tage for at undgå at blive syg.
Det er klogt at blive vaccineret med god grundbeskyttelse, uanset hvor du befinder dig. Hvilke yderligere vaccinationer du skal bruge inden din rejse afhænger af, hvor du skal hen, hvilken type rejse du skal på, og hvor længe du skal være væk.
For oplysninger om vaccinationer henviser vi til information om rejse-vaccination hos Statens Seruminstitut. Læs mere her
Sygdomme, der spredes via mad og vand
Sygdomme, der spredes via mad og drikke, er et almindeligt problem for rejsende. Selvom god hygiejne mindsker smitterisikoen, kan det være svært at forebygge smitte helt, fordi sygdommene spredes i helt almindelige hverdagssituationer. Du bør sørge for at have de rigtige vaccinationer for at undgå smitte fra mad og drikke.
Turistdiarré er det mest almindelige sundhedsproblem på din rejse. Kolera, tyfus og hepatitis A er sygdomme, der overføres på samme måde som turistdiarré: via mad og drikke.
De fleste tilfælde af kolera er af en mildere form og kan let forveksles med en anden mere almindelig form for turistdiarré. Du kan beskytte dig mod kolera med en drikkelig vaccine, som du tager én dosis 10 dage før din afrejse.
Tyfus er en alvorlig sygdom, der normalt kræver hospitalsbehandling. Det findes over hele verden, men er mere almindeligt i fattigere lande med urent vand og dårlig hygiejne. Du bliver vaccineret med en vaccine, der består af tre kapsler.
Hepatitis A er en alvorlig leverinfektion, som kan findes mere eller mindre over hele verden. Derfor er det vigtigt at lade sig vaccinere, når man rejser til områder, hvor sygdommen er almindelig.
Med vaccination inden afrejse kan du forebygge både maveproblemer og spredning af resistente bakterier.
Malaria
Malaria spredes gennem myggestik. Hvis du bor mere enkelt, bør du altid bruge et myggenet, som du hænger rundt om sengen. Imprægnerede myggenet giver god beskyttelse mod malaria og kan også kombineres med myggemiddel. Hvis risikoen er høj, såsom i tropisk Afrika, anbefales malariaprofylax i form af lægemidler.
Gul feber
Gul feber er en leversygdom forårsaget af virus, der forekommer i dele af Afrika, Central- og Sydamerika. Sygdommen spredes via myg. Der findes en vaccine mod gul feber, og det anbefales, hvor infektionen opstår. Mange lande kræver vaccination før indrejse. Ved at beskytte dig mod myggestik kan du mindske risikoen for gul feber og samtidig også for malaria, denguefeber og andre insektbåeren smitte.
Hvad er en grundlæggende beskyttelse?
Mens du vokser op, bliver du vaccineret og får beskyttelse mod en række alvorlige sygdomme. Beskyttelsen holder hele livet for nogle af sygdommene, men ved difteri, stivkrampe og kighoste svækkes beskyttelsen med tiden, og grundbeskyttelsen skal fyldes op i voksenalderen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at grundbeskyttelsen suppleres hvert 20. år.
Helbredsproblemer
Som rejsende er du ansvarlig for at holde dig opdateret om, hvilke sundhedsbestemmelser der er relevante for din rejse og om særlige behov er knyttet til din egen helbredstilstand. Du kan finde mere information på fx Statens Serum Institut og Udenrigsministeriets udlandsinformation.
Medicin
Ifølge Schengen-aftalen skal enhver, der behandles med narkotika-klassificeret medicin og rejser til et andet Schengen-land, kunne fremvise en attest udstedt af Apoteket eller Lægemiddelstyrelsen i det land, hvor man har bopæl.
Ved rejser til lande uden for Schengen anbefaler vi, at du altid medbringer en skriftlig attest for receptpligtig medicin fra en læge på det relevante sprog. Nogle lande tillader ikke, at visse lægemidler bringes ind i landet.
Information fra danske udenlandske myndigheder
For at finde ud af, hvad der gælder for din destination vedrørende medicin, kan du besøge Udenrigsministeriets hjemmeside, hvor du finder rejseinformation om det land, du skal til, samt tips og råd om sundhed og forsikringsdækning.