Kreta
Maden på Kreta
- som du skal prøve i ferien!
Kretenserne er kendt for deres gæstfrihed og deres gode mad. Gå op til bjergene, find en hyggelig taverna og bestil flere småretter til deling. Retterne kommer på bordet, efterhånden som de er klar. En god måde at socialisere på!
Nogle af vores absolutte favoritter blandt de kretensiske specialiteter er:
saganaki – stegt ost
stifado – kødgryderet med gode krydderier
tzatziki – yoghurt, agurk og hvidløg
dolmadakia – vinblade fyldt med ris
tiro crickets – friturestegte ostekroketter
En uventet lækker smagsoplevelse er den simple forret dakos (paximadia). Retten består af tørret brød, knust tomat og den kretensiske mizitra-ost. Du kan bestille dakos overalt og er en traditionel ret, der ikke må mangle på et mezebord.
Læs mere om den sunde mad på Kreta
Olivenolie og krydderurter tilføjer smag
Den græske friskpressede olivenolie er verdenskendt for sin gode smag. Olien bruges i næsten al madlavning, men også i stedet for smør på brød. Det er lækkert i al sin enkelthed, at dyppe stykker lyst brød i olivenolie og derefter krydre med salt og peber.
Urter og krydderier er meget brugt i græsk madlavning. Oregano, timian, rosmarin og basilikum er blandt de mest almindelige. Til te bruges hovedsageligt malotira - en urt, der vokser i tørre bjergegne, og kamille, som siges at have en anti-inflammatorisk effekt.
Græsk fastfood
De græske Souvlaki-barerer er svarende til vores hotdog- og hamburgerbarer. Her serveres grillspyd med eller uden pita og gyros (det vi kalder kebab). Bliver du sulten under din indkøbstur eller gåtur, kan du for blot et par euro sammensætte din helt egen crêpe med de ingredienser, du kan lide. Hvis du vil have en sød version, anbefaler vi en med nutella og jordbær!
kretensiske slik
Søde og velsmagende er de små kretensiske tærter, Lichnarakia. En sprød tærteskal er fyldt med mizitra ost blandet med æg og honning og pyntet med kanel og sesamfrø. Tærterne kan købes hos de fleste bagerier og er perfekte til eftermiddagskaffen. Lokoumades er en anden sød kretensisk specialitet. De doughnut-lignende lækkerier er friturestegte melkugler, der spises lune med sirup eller is. Mums!
Yemista
Grækerne er dygtige til både fisk og kød, men prøv også de vegetariske retter. Der er mange, og de er både velsmagende og nyttige! På Kreta er forskellige typer grøntsager fyldt med ris, løg og friske krydderurter. De er ovnstegte og toppet med lidt smeltet ost. Retten hedder yemista og kan både spises som selvstændig ret eller som tilbehør til kød eller fisk.
Det græske køkken
Er du interesseret i det græske køkken og middelhavskøkkenet og kan du læse mere om området under Apollos rejsetips "Græsk køkken". Her finder du blandt andet opskrifter og artikler om nogle af Grækenland og Middelhavets mest elskede retter!
Lokale drinks
Er du interesseret i vin, så benyt lejligheden og tag en tur op til Peza, Kretas største vinproducerende område. Her bliver du mødt af smuk, frodig natur og traditionelle vinmarker, der er åbne for besøgende. I august høstes druerne, og så er det en ekstra stor oplevelse at komme hertil. Smag dig igennem sortimentet eller køb noget direkte fra gårdlageret. Vinmarkerne har både lokale druesorter som Kotsifali samt internationale sorter som Merlot. Peza er omkring 25 km syd for Heraklion.
En given feriedrink i Grækenland er iskaffe - frappé. I dag findes den i alle mulige varianter, såsom cappuccino freddo. Prøv også den velsmagende traditionelle græske kaffe lavet i en speciel kande og serveret i små kopper. Raki er Kretas nationaldrik og drikkes bedst efter en god middag for at fordøje maden. Det er rigtig stærkt, men ifølge kretenserne selv er det andet glas det bedste!
Populære feriesteder - Kreta
Platanias
Grækenland, Kreta, Platanias
Læs mere
Hersonissos, Stalis & Malia
Grækenland, Kreta, Hersonissos, Stalis & Malia
Læs mere
Rethymnon by
Grækenland, Kreta, Rethymnon by
Læs mere
Agii Apostoli
Grækenland, Kreta, Agii Apostoli
Læs mere
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Kreta, find og book en rejse til Kreta eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.