Blue zone diet, de blå madzoner
Der er fem blå fødevarezoner i verden, hvor en stor del af befolkningen har en længere forventet levealder end resten af verden, 100 år eller ældre. Ifølge videnskaben er formlen for en levetid 10 % gener og 90 % livsstil. Derfor påvirker mad, fysisk aktivitet, socialt netværk og en følelse af mening med livet, hvor længe du lever. I de blå zoner lever folk ikke kun omkring ti år længere end gennemsnittet, men de lever også bedre under deres aldring.
Hvad spiser du i de blå zoner? Kosten består for det meste af friske råvarer, økologiske grøntsager og frugter, fuldkorn og olie frø. En fiberrig kost, som du også spiser i et langsomt tempo, som får mæthedsfornemmelsen til at holde længere.
Hvad er jordens fem blå zoner?
Ikaria, Grækenland - 97 % af befolkningen på den græske ø Ikaria er over 70 år. Hos Ikaria spiser man mange kikærter i forskellige former og vild mælkebøtte (kogt som spinat).
Nicoya, Costa Rica - 1 ud af 250 mennesker på Nicoya-halvøen i Costa Rica bliver 100 år. Her spises en masse ris, bønner og tortillas.
Loma Linda, Californien – I Loma Linda tilhører næsten halvdelen af befolkningen Syvende Dags Adventistkirken, og deres medlemmer lever 7-10 år længere end resten af amerikanerne. De fleste af medlemmerne spiser hverken kød eller fisk og kosten er inspireret af Bibelen, så det der spises mest er nødder, langtidskogt havregryn, fuldkornsbrød og sojamælk.
Sardinien, Italien - Sardinien er en blå zone i Italien og var det første sted, hvor blå zone diæten blev undersøgt. Her spiser man primært fåreost, gedemælk, frugt og grøntsager som auberginer, zucchini, tomater og bønner.
Okinawa, Japan – I Okinawa, Japan, spiser folk en masse planter, grøntsager og frugter, især søde kartofler og bitter melon "goya". Du spiser efter regnbuens farver for at få så mange vitaminer og mineraler som muligt. Kun 1 % af kosten består af fisk, og mindre end 1 % af magert kød og mejeriprodukter.
Fordi de blå zoner er så spredt rundt om i verden og har varierende naturforhold, kan man ikke sige, at de sundhedsmæssige fordele afhænger af stedet selv, men snarere af menneskelige vaner: en kost baseret på korn, frø og naturligt dyrkede grøntsager og frugter synes at at være hemmeligheden bag et langt liv.